28 Kasım 2008 Cuma

Ben hep seninleyim sen nerdesin kiminlesin?

Hiç dikkatinizi çekti mi sizin de; Bizi en çok seven, en şefkatli, en cömert, en bekleyenimiz.. Bize bizden yakın, hiç terketmeyenimiz O, Allah subhanehu ve teala kullarıyla buluşmak için hep vesileler yaratmış?..

Sarmış adeta tüm zamanı esmasıyla..Bin çeşit vesile icad etmiş ki uyanalım, koşalım kucağına..Bekliyor iştiyakla hep bizleri.


Bakın şöyle zaman dilimlerine, boş bir an göremezsiniz hiç..Cuma günündeki duaların kabul olduğu o "giz"li vakit, her gece dünya semasına inip, kucağını açıp bekleyen, 4 haram aydaki katlanan ameller-ibadetler, 3 aylar ve kutlu geceler, ramazan, şevval oruçları, hac ayları..



Esmasını sarmış zamana-vakitlere, bekliyor bizleri..

Gelin affedeyim..Gelin rızk vereyim..Gelin..Gelin!



Ve çağları kuşatan bir nida: Nerdesin?!

Ey kulum ben hep seninleyim, sen nerdesin?! Kiminlesin?!



Her yeni günle, ayla, saatlerle sunulan fırsatlar zinciri..



Gel temizlen! Sileyim önceni..Sıfırdan başla hayata.

Üstelik de geçmiş günahlarını sevaplara çevireyim!



Sadece bir gayret bizden, bir meyil, bir hicret O'na doğru.

Bekliyor iştiyakla hep O..



Hadi zamana adres bırak, sende kalsın istiyorsan!



Efendim, işte şimdi zamanlara adres bırakma vakitleri.. Kameri ayların son ayı Zilhicce'ye girmek üzereyiz; 29 Kasım 1 Zilhicce..Zilhicce dört haram aydan bir tanesi hem de hac ayı malum.. Kur'an'da "Ve leyalin aşr" "On geceye yemin olsun ki.." diye Rabbimizce işaret edilen, hadislerle de Efendimiz aleyhisselam tarafından müjdelenen kutlu zaman dilimi..



10 gün sadece..Ama değerlendirilirse bir ömre bedel! Öylesine faziletli.

Rahmetin sağanak sağanak indiği zaman-üstü, çok özel 10 gün..



Bugünlerde uyanık olmak, olabildiğince Rahmetten istifade etmek lazım, aman dikkat edelim..Ne yapalım peki?



Önce efendim, sevapların arttığı, günahların silindiği bu günlere, sadık bir tevbe ile başlamalı..Hani ayette geçiyor ya: “Tûbû ilallahî tevbeten nasûha” "Ey iman edenler Allah'a nasuh bir tevbeyle tevbe edin"



Öyle işte, dönmemecesine bir geri dönüş, herbir günahtan.



Sonra “Sayılı günlerde Allah’ı zikredin -tekbir alın- ”Bakara-203 Emrince -ki bu 10 gün kastedilir alimlerimizin beyanıyla- bol bol zikretmeli.. Hadiste: "Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin" buyrulmuş.. Musned-1/257



Malum:Tesbih subhanallah; Tahmid, elhamdulillah; tehlil,
lâ ilâhe illâllah; Tekbir ise Allahu ekber demektir.



Eğer biz; "Subhanallahi velhamdulillahi ve lâilâheillâllahu vallahuekber" der ve "Vela havle vela quvvete illa billahilaliyyilazim" ilave edersek hepsini toplamış oluruz..



Bu 10 günde zikir ve tekbirleri sesli yapmak lazım..Hz. Ömer radıyallahu anh bu sayılı günlerde, çarşıda-pazarda sesli olarak zikrederek dolaşırmış hep..Bizler de her fırsatta sesli yapalım ki yanımızdakiler de duysun, uyanışlara vesile olsun, örnek olalım inşaAllah..



Tekbirler iki çeşit bugünlerde efendim, birisi bu yukarıda dediğim; 1 Zilhicce'den bayrama kadar, her vakitte yapılabilecek olan mutlak tekbir..



Diğeriyse Arefe günü sabah namazından başlayarak, bayramın 4. günü ikindi namazında sona erecek olan mukayyed tekbir ki buna biz teşrik tekbiri diyoruz, vaciptir. Her farz namazın sonunda bir kez: "Allahuekber Allahuekber Lâilâhe illâ'llâhu va'llâhuekber Allahuekber ve li'llâhi'lhamd" diyoruz unutmayalım inşaAllah..



Biz hanımlarla şöyle bir şey düşündük unutmamak için ;) Herkes evinde, namaz kıldığı yere "Teşrik Tekbirlerini Unutma!" diye bir kağıda kocaman yazıp asacak :) Çocuklara, bu notun altına altına söylenecek tekbirleri de yazabilirsiniz, akılda olsun ;)



Yine efendim, bu 9 günde oruç tutmak çok faziletli.. Bakın hadise: "Allah'a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce'nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.” Tirmizi



Efendimiz aleyhisselam bu 9 günü oruçlu geçirirmiş hep.. O'na benzeyelim elden geldiğince inşaAllah.. Hiç tutamayanlar aman Arafe Günü orucunu kaçırmasınlar! Hadisin müjdesiyle arefe orucu, geçen senenin ve gelecek senenin günahlarına keffarettir..



Asla ihmal etmemeli, çocuklarımızı da alıştırmalı daha küçük yaştan.. Hem de iftarda onların sevdiği yiyecekleri yapıp, hoşlarına gidecek hediyeler alarak onları onurlandırmalı, ileriye hoş hatıralar bırakmalı ;)



"Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş, Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevimli olsun.." Tirmizi



Efendim, bu 10 günde iyi amelleri arttırmak lazım.. Aklımıza gelecek, ihlasla yapılmış, başkasına faydası dokunacak her iyi iş buna dahil..Birisinin işini halletmek, gayrına hizmet etmek, sadaka vermek, hediyeleşmek, Kur'an öğrenmek-öğretmek, iyiliği emretmek, birisinin gönlünü almak vb.. dedim ya aklınıza-yüreğinize ne gelirse ;) Unutmayalım ki katlanıyor her iyi iş, her ibadet bugünlerde.



Normal işlerimizi bile niyetlerle hayra çevirebiliriz, istersek..Başlarken; "senin rızan için ya Rab" der, niyet edersek adetlerimiz dahi ibadetlere döner.. Bakın hatta merdiven inip-çıkarken bile zikrederek, bu mecburi eylemi ibadet haline dönüştürebiliriz :) Yine durakta-sırada beklerken, otobüste-arabada giderken vb ;)



Yine bu 10 günde rahmet bol olduğundan, nefse "zor" gelen şeyler, Rabbin izniyle kolaylaşır..İşte nefse baş eğdirmenin, nefse söz geçirmenin kolay olduğu bu zamanda, yapmak isteyip de yapamadığımız bir hayırlı işe "Bismillah" deyip başlamalı hemen;) Görün bakın Rabbim nasıl kolay edecek zorları bu iklimde.. Dargınların barışması mesela, kolay olur bu sağanak altında..Ne olur ihmal etmeyelim.. Fırsattır nefse inat, barışalım, barıştıralım, sılay-ı rahim yapalım inşaAllah..



Rabbim'den hayırlar getirmesini diliyorum hepimiz için..

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR