27 Kasım 2008 Perşembe

Kelime (Sözcük) Türleri - Karma

Kelime (Sözcük) Türleri - Karma

1. Aşağıdaki parçada yer alan sıfatların altını
örnekteki gibi çiziniz.
Taşkale'de yöresel bir oyun vardı. Cenk Gençdiş'in kaleme aldığı Taşkale anılarından süzülen bu oyunun izlediği yol şöyleydi: İki kişi vardı başlangıçta. Çuvaldan yapılmış bir kostümün içine girdiler. Başlarına bir deve başı geçirdiler. Oluverdiler sana bir deve. Sonra önde beyaz giysiü bir Sih belirdi. Onun arkasında şu bizim deve, bir de o ne, devenin sahibi, yaşlı bir adam... Sih önde, onlar arka¬da çıktılar oyun alanına. Onların arkasından da yöresel giysilerle bir genç kız, oyuna dahil oluverdi. Derken oyun halkası genişledi genişledi, iki efe ve tuhaf kostümlü bir üçüncüsü daha belirdi ortada.
2. Aşağıdaki dizelerde yer alan zamirlerin
altını örnekteki gibi çiziniz.
Unuî demek kolay, gel, bana sor bir de Unutamıyorum işte, unutamıyorum Bir şey var şuramda beni kahreden Şuramda, tam yüreğimin üstünde Çakılı duran bir şey var Elimde değil söküp atamıyorum. Dalıp dalıp gidiyor gözlerim derinlere Kimi görsem biraz sana benziyor Seni hatırlatıyor şu bulut, şu gökyüzü Şu kayalıkları döven deniz
3. Aşağıdaki metinde kullanılmış olan edat ve
bağlaçları işaretleyiniz.
Şelâlelerde ilkbahar ve sonbahar aylarında çok su bulunduğundan, özelikle güvenlik ne-deniyfe gezi için en uygun zaman mayıs ayı-nın başından kasım ayının ikinci yansına ka-dar olan dönem. Son düşüş yaparak Karasu Çayı'na karışan şelâlenin bulunduğu geniş va¬di alanında ise çadırlı konaklamaya uygun yerler bulunuyor. Tatlıca Takım Şelâleleri, son¬baharı bütün güzellikleriyle doya doya yaşa¬mak için ideal bir seçim. Özellikle de geniş yapraklı ağaçların yapraklarının renk değişimi, ekimin İkinci yarısından kasımın ilk yarısına kadar izlenebiliyor.



4. Aşağıdaki parçada yer alan isim ve sıfat tamlamalarını boşluklara yazınız.
Hasanpaşa ile Acıbademin kesiştiği noktada küçük bir ev,.. Belki küçük, ama içinde onlar-ca başka evi barındırıyor. Yemyeşil bahçesine bakan salonun bir köşesinde, tarihin koynun¬dan çıkagelmiş, ince ince işlenmiş, bütün detaylarına dikkat edilerek yapılmış birçok karakteristik Türk evi uyuyor. Tozlanmış cum¬balar, artık dökülmeye başlamış panjurlar, balkondan sarkan kilim ve çamaşırlarıyla hepsi asıllarının birer minik kopyası.
5. Aşağıdaki dizelerde altı çizilmiş sözcük¬
lerin türünü yazınız.
Açıkgöz geçinir aç gözlü olan, Göze girmek için tüm yalan dolan, Şelâle şelâle gönlüme dolan, Kâh Manavgat'tır, kâh Düden gözlerim. Deniz mavisi göz ne güzel, derken, Göz göze gelmiştik koyda giderken, Bilinmez ki neden bıraktı erken, Yıllar yılı beni yeden gözlerim.
6. "İle, yalnız" sözcüklerini edat ve bağlaç
olarak birer cümlede kullanınız.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR