9 Kasım 2008 Pazar

Wordpress nedir?

Geçenlerde blogun ne olduğunu ve internet üzerindeki bazı blogları hep birlikte incelemiştik.Ve o makalemde söz vermiştim Wordpress’i anlatacağıma.Kısmet de bugünmüş.Fazla uzatmadan başlayalım makalemize.Yine kısım kısım soru cevap şeklinde olacak.

Wordpress nedir?

Wordpress şüphesiz web tasarım ile uğraşanların bloglara girip çıkanların sık duyduğu kelimelerden birisidir.Ancak çoğumuzun bu konu hakkında pek bilgisi yok.Wordpress; Joomla (Mambo), Drupal gibi içerik yönetim sistemlerinden birisidir.PHP ile yazılmış harika bir blog yönetim programıdır.Sürekli geliştirilen bir yapıya sahiptir.Eklentiler, temalar ve buna benzer nesneler ile gücüne güç katan ve beni çoğu zaman korkutan mükemmel bir sistemdir.Korkutması ise şundan dolayı sürekli yeni birşeyler bulunuyor, keşfediliyor :D.

Peki bunu herkes kullanabilir mi?Kullanmak için hangi bilgilere sahip olmamız gerekiyor?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki belki de içerik yönetim sistemleri içinde kurulumundan kullanımına kadar geçen devreleri en kolay olan sistem Wordpress’dir.Öyle PHP,CSS veya ileri düzeyli programlama dillerini bilmeniz gerekmiyor.Wordpress ile ilgili forumlardan okuyarak çok rahat bir şekilde kendi blogunuzu kurabilirsiniz.Sitenizin teması içinde çeşitli siteler var.Buralardan indirdiğiniz temaları sitenizde kullanarak klasik görüntüsünden sıyrılabilirsiniz.Ancak kendi temamı yapacağım diyorsanız işte o zaman CSS bilgisine sahip olmanız gerekiyor.Gördüğünüz gibi hiç zor bir tarafı yok!!!

Wordpress’i nasıl edinebilirim?Kurulumu nasıl yapılır?

Kurulum forumlarda mevcut olduğu ve doğru bir şekilde anltaıldığı için makalede uzun uzadıya anlatma ihtiyacı duymadım.Umarım kızmamışsınızdır bana.Wordpress’in en son sürümünü her zaman Wordpress-TR‘den edinebilirsiniz.Kurulumunu ise yine aynı siteden veya Yakuter‘in Wordpress forumundan öğrenerek yapabilir bu forumlara takıldığınızda sorular sorarak yardım alabilirsiniz. Birçok insan da bu şekilde kuruyor kendi blogunu.

Eklentiler ve siteye yapacağım eklemelerde nasıl bir yol izlemeliyim?

Bu konuda en güzel yöntem denem yanılmadır.Mesela bir eklenti kurulumu anlatılırken eklentiyi upload edersiniz.Sonra da eklentinin gösterimi için bazı bölümlere kod eklersiniz.Bu eklenecek kodu size anlatan kişi zaten yazmıştır.Ancak nereye ekleyeceğinizi bilmiyorsanız deneyerek bunu bulabilirsiniz.

Peki yayına başladıktan sonra neler yapabilirim?

Blogların bir tarzı olmalı.Yani her telden değilde belli konulara ağırlık verilmeli.Gerçi ben bile bunu ne kadar yapıyorum değil mi? :DAma bu dediğim hem ziyaretçi çekme açısından hem de devamlı ziyaretçileriniz için önemlidir.Hiçbir zaman az ziyaretçi korkusu olmasın.ilk açtığınız zamanlarda belki bu konuda sıkıntı yaşayabilirsiniz.Ancak ilerleyen zamanda bu sıkıntınızın gittiğini göreceksiniz.Kendi başımdan geçenleri anlatayım.Siteyi kurduğum ay günlük sadece 26 ziyaretçim vardı.Sonraki ay 75 oldu.Sonra 123,190 derken bugün 256 kişi olmuş.Yanlış anlaşılmasın ben bunları örnek olsun diye veriyorum.Daha ne bloglar var günlük 1000,10.000 ziyaretçisi var.Öenmli olan ziyaretçi sayısı değil sizin yazdıklarınız ve bir kişi bile olsa okunması.

Yardım alabileceğiniz bazı siteler

Wordpress.org WordPress’in Resmi sitesi

Wordpress-tr

Yakuter WP forum

Bu siteler Türkçe ve istediğiniz yardımı alabileceğiniz siteler.Bunun dışında iletişim bölümüne yazarak da yardım alabilirsiniz.

Şimdi de bir kaç tane Wordpress kullanan blog adresi vereyim.

h-yaman.com
yakuter.com
dmry.net
skykhan.net
teknoseyir.com
noktam.net
hoplayanmanda.com
gurkanet.com
gonlumce.net
wolkanca.com
serhat.gen.tr
fatalite.net
eselioglu.org
nahnu.org
acemiblogcu.com
geekunited.net

Söylediğim gibi bunlar birkaçı.Daha yüzlercesi var.Belki çok yüzeysel bir yazı oldu.inanın vaktim çok sınırlı olduğu için böyle yazdım.Değilse kurulumundan kullanımına kadar yazardım.Zaten verdiğim sitelerden de benden daha iyi yararlanabilirsiniz.Umarım Wordpress hakkında az çok bir bilgi edinmişsinizdir.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR