28 Kasım 2008 Cuma

Zeka geliştiren gıdalar

Doğru seçilmiş gıdaların öğrenme kabiliyetini arttırıyor. İşte o gıdalar



Uzmanlar, doğru seçilmiş gıdaların öğrenme kabiliyeti ve zekâ üzerinde olumlu etkileri bulunduğu belirledi. Vücuda gerekli enerjiyi sağlamak için karbonhidrat tüketilmesi gerektiğini belirten Münih'teki Ludwig-Maximilians Üniversitesi'nde görev yapan Alman Profesör Olaf Adam (62), "Beynin hızlı çalışması için protein ve hafızayı kuvvetlendirmek için de krom içeren gıdalar alınmalı" dedi. Bild gazetesinde yer alan habere göre, zekayı artıran gıdalar şunlar:

1 Esmer pirinç pilavı: Çavdarlı gıdalar karbonhidrat ve bol B vitamini içerir. Glikoz yavaş yavaş çözülürken, beyne gerekli olan enerji gider. Enerji açısından tatlı gıdalardan çok daha uzun sürede etkili olur.

2 Kıvırcık lahana: Magnezyum, kalsiyum, sodyum içerir. Beyne yeterli enerjiyi sağlar ve stresten korur.

3 Süt: Kalsiyum ve yağ asidi içerir. Beynin daha hızlı çalışmasını sağlar. Araştırmalar, emzirilen bebeklerin, emzirilmeyen bebeklere göre daha zeki olduğu ortaya çıkmıştır.

4 Patates: Patatesin içinde bulunan karbonhidratlar beyne doğru miktarda enerjinin gitmesini sağlar. Bu miktarın az olması, insanda bitkinlik hissi yaratır ve yaşlılarda da hafıza yetersizliğine neden olur.

5 Muz: Beynin yeterli şekilde çalışması için B vitamini içerir. B vitamini konsantrasyon bozukluğuna ve hafıza zayıflığına karşı birebirdir.

6 Kahve: Kan damarlarını genişleterek, besleyici maddelerin daha hızlı beyne etki etmesini sağlar. Dikkat ve konsantre sağlar. Yorgunluk hissini yok eder. Ancak günde üç fincandan fazla kahve içmeyin yoksa kahvenin olumlu etkisini yok eder.

7 Balık: Bol iyot içerir ve troit hormonu olan thyroxini harekete geçirir.

8 Su: Yetişkin birinin günde 1.5 litre su içmesi gerekiyor. Yeterli miktarda sıvı yeterli miktarda besinin beyne transferini sağlar.

9 Ceviz/fındık: Önemli aminoasitler olarak bilinen Triptophan ve Isoleucin içerir. İnsanın kendini zihinsel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmesini sağlar.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR